Holešovský Sfinx ušetří „zaokruhováním“ pětinu vody

Zpět na Tiskové Zprávy
Praha

Za posledních deset let o 609 tisíc patnáctilitrových kbelíků vody méně. I tak lze vyčíslit úspory vody holešovské továrny Nestlé Sfinx. Inovacemi v postupu chlazení tak nyní stejná voda v továrně ochlazuje stroje a zároveň vytápí prostory. Dokončení těchto okruhů na všech zařízeních v továrně, která vyrábí oblíbené bonbóny Jojo, Bon Pari i Hašlerky, přinese celkem pětinovou úsporu vody.

Za rok 2023 bylo potřeba na výrobu bonbónů v holešovské továrně přes 60 tisíc m3 vody, to je v přepočtu objem přibližně 4 milionů 15litrových kbelíků naplněných po okraj. Oproti roku 2014 je nynější spotřeba při přepočtu na stejný objem výroby o 609 050 kbelíků vody nižší.

Tato voda nicméně nemíří jen do přípravy výrobků podle receptur, ale má další trojí využití. Slouží k vyhřívání kotlů pro takzvanou potravinářskou páru, k chlazení strojů a svou roli hraje samozřejmě také čištění a hygiena. Zatímco v recepturách a výrobcích úspory vody hledat nelze, naopak je tomu v případě chlazení a čištění. „Největší potenciál pro úsporu vody při výrobě je eliminace průtočného chlazení strojů,“ říká Martin Charuza, který má v holešovské továrně Nestlé Sfinx na starosti oblast udržitelnosti, a doplňuje: „Dříve se voda z kohoutku připojila ke stroji, ochlazovala ho a rovnou vytékala pryč do kanálu. S něčím takovým už je konec. Tyto okruhy uzavíráme neboli tzv. zaokruhováváme. Teplo z vytékající vody nevyfoukáme jen tak do vzduchu, naopak využijeme ho maximálně pro ohřev tepelného čerpadla, a tím vytápění prostor.“

Na výstupu je pak znovu ochlazená voda, která se v kruhu točí dál a ochlazuje, či vyhřívá dle toho, kde v okruhu se právě nachází. Zaokruhování poloviny zařízení snížilo spotřebu vody celé továrny o desetinu. „Aktuálně je tento systém zaokruhování aplikován pro výrobu Marshmallow a všech tvrdých bonbónů, kam patří mimo jiné Bon Pari, Hašlerky a Anticol. V loňském roce se dále podařilo zrealizovat zaokruhování průtočného chlazení stroje, který šlehá želatinovou hmotu například na výrobky JOJO Vexta nebo JOJO Zmrzlinky,“ upřesňuje Charuza.

Další zaokruhování čeká na výstavbu čističky odpadních vod

Uzavření druhé poloviny průtočných okruhů brání jen dosažení potřebné kvality odpadních vod. Řešením pro plnění limitů a zároveň další zaokruhování je vybudování vlastní čističky odpadních vod. To je pro Sfinx v Holešově otázka nadcházejícího roku.

Mezi další výrazné spořiče vody patří rotační sprchy. Ty se užívají při čištění. Oproti tradičním postupům čištění mají čtvrtinovou spotřebu vody. „V holešovské továrně jich užíváme desítky,“ uzavírá Charuza.

Kontakt pro média:
Tereza Skrbková, manažerka korporátní komunikace, [email protected], +420 724 420 873

Nestlé je největším výrobcem potravin a nápojů na světě. Podniká ve 187 zemích světa, zaměstnává přes 270 000 zaměstnanců. Posláním Nestlé je přinášet sílu potravin pro zlepšení života nás i příštích generací. Nestlé nabízí široké portfolio výrobků a služeb pro lidi i jejich domácí mazlíčky. Jedná se o více než 2 000 značek, od globálních ikon, jako jsou Nescafé nebo Nespresso, až k místním značkám. Základem podnikání Nestlé je strategie rozvoje výživy, zdraví a vyváženého životního stylu. Společnost byla založena před 155 lety ve švýcarském Vevey, kde dodnes sídlí. V Česku Nestlé vyrábí ve svých závodech ZORA Olomouc a SFINX Holešov cukrovinky pod značkami Orion, Kofila, Margot, Bon Pari, JOJO atd. a v závodě Krupka chlazené a mražené vegetariánské pokrmy pod značkou Garden Gourmet. Na Slovensku v závodě Carpathia Prievidza vyrábí široký sortiment kulinářských výrobků pod značkami Maggi a Carpathia. Více na www.nestle.cz.