Češi testují veganské výrobky, ochutnal je každý druhý

Zpět na Tiskové Zprávy
Praha

Přestože tři čtvrtiny Čechů jí každý den maso, obliba jídel na rostlinném základě stoupá. Celá kategorie rostlinných výrobků celosvětově meziročně vzrostla zhruba o 4 procenta, v Česku už veganské produkty ochutnalo 56 procent obyvatel. Mezi tuzemské favority patří zejména vegetariánské, případně veganské, variace na dobře známé masové pokrmy. O tom, zda zvolit rostlinný, nebo masový výrobek, rozhoduje mimo jiné cena.

„K testování veganských burgerů, řízků či jiných rostlinných produktů spíše inklinují vysokoškoláci, obyvatelé Prahy a lidé z generace Z, ženy je zkouší častěji než muži. V těchto skupinách ochutnalo rostlinné produkty více než 60 procent lidí. Naopak třetina Čechů ještě nikdy veganskou alternativu nevyzkoušela,“ říká Zuzana Charvátová, brand manažerka značky rostlinných produktů Garden Gourmet. Údaje vyplývají z průzkumu1 o udržitelnosti, který si nechala zpracovat firma Nestlé. V České republice se aktuálně stravují zhruba 3 procenta obyvatel vegansky a vegetariánsky, okolo 25 procent flexitariánsky, tedy zařazují maso do jídelníčku příležitostně, a 72 procent lidí konzumuje maso denně.2

Češi rostlinné produkty rádi ochutnají, ale nechtějí si připlácet

Zhruba 40 procent z těch Čechů, kteří si maso dopřejí denně, je otevřeno konzumaci jídel na rostlinném základě.„Nejoblíbenějšími rostlinnými produkty v České republice jsou z naší zkušenosti rostlinné varianty, které chutnají podobně jako ty masové – např. řízek nebo burger. Celosvětově pak sledujeme zvyšující se zájem o varianty přibližující se rybímu masu, ať už konzistencí, či chutí. Mezi ně patří například Marine-Style Crispy Filet. Ten je letošní novinkou od Garden Gourmet a chutná jako obalovaný rybí filet. Nabízí ideální zpestření jídelníčku a je skvělou volbou pro lidi s alergií na ryby. Hodí se k tradičnímu vánočnímu bramborovému salátu, ale i k dalším přílohám z brambor,“ komentuje Charvátová. Důležitým faktorem při rozhodování o nákupu je cena. Jen desetina Čechů je rozhodnutá si za rostlinnou alternativu připlatit, a to maximálně 5 procent z ceny navíc oproti masovému produktu.

Z Česka do celého světa

Na 180 druhů rostlinných výrobků se vyrábí v Krupce u Teplic, kde má jeden ze svých závodů značka Garden Gourmet společnosti Nestlé. Produkty z Krupky putují do zemí Evropské unie, Spojeného království nebo do Spojených arabských emirátů. Do receptur se využívají bílkoviny ze sóji, pšenice a hrachu. V Krupce plánují, že do roku 2025 bude 100 procent využívané sóji z evropských zdrojů, u produktů pro český a slovenský trh to platí již dnes.

1 Údaje o vztahu Čechů k rostlinným produktům jsou z průzkumu, který proběhl na 1000 respondentech z ČR. Pro Nestlé ho realizovala agentura NMS Market Research.
2 Údaje z roku 2022, zdroj: Statista.com

Kontakt pro média:
Tereza Skrbková, manažerka korporátní komunikace, [email protected], +420 724 420 873

Nestlé je největším výrobcem potravin a nápojů na světě. Podniká ve 187 zemích světa, zaměstnává přes 270 000 zaměstnanců. Posláním Nestlé je přinášet sílu potravin pro zlepšení života nás i příštích generací. Nestlé nabízí široké portfolio výrobků a služeb pro lidi i jejich domácí mazlíčky. Jedná se o více než 2 000 značek, od globálních ikon, jako jsou Nescafé nebo Nespresso, až k místním značkám. Základem podnikání Nestlé je strategie rozvoje výživy, zdraví a vyváženého životního stylu. Společnost byla založena před 155 lety ve švýcarském Vevey, kde dodnes sídlí. V Česku Nestlé vyrábí ve svých závodech ZORA Olomouc a SFINX Holešov cukrovinky pod značkami Orion, Kofila, Margot, Bon Pari, JOJO atd. a v závodě Krupka chlazené a mražené vegetariánské pokrmy pod značkou Garden Gourmet. Na Slovensku v závodě Carpathia Prievidza vyrábí široký sortiment kulinářských výrobků pod značkami Maggi a Carpathia. Více na www.nestle.cz.